Nagy családra vágynak a mai fiatalok

Két vagy annál több gyermeket szeretnének a fiatalok, közös feladatként gondolnak a házimunkára, ám az apai szerepkörre sokan még mindig másodlagosként tekintenek – derült ki az Apa Akadémia és a Károli Gáspár Református Egyetem közös, Szülővé válunk elnevezésű kutatásából. A jelenleg is zajló felmérés a szülővé válás előtti időszakot vizsgálja és segít megismerni a családalapítás előtt álló generációt.

2022. 11. 15. 6:40
null
Mother with four kids in autumn park. Family walk in fall forest. Fotó: AS photo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Bár a párok többsége a gyermek fogantatásától, illetve a gyermek születésétől fogva tekinti a férfit apának, érkeztek olyan válaszok is, amelyekből jól látszik, sokan még mindig másodhegedűsként tekintenek az apákra – mutatta be Léder László, az Apa Akadémia alapítója a kutatás egyik kérdésének jelenlegi összesítését.

Léder László pszichológus és Dudits Anna viselkedéselemző szerint fontos, hogy megismerjük a családalapítás előtt álló fiatalokat   Fotó: Teknős Miklós

SOK GYEREK ÉS HÁZIMUNKA
A pszichológus azzal folytatta: – Mind­össze három válaszadó vélte úgy, hogy már a várandósság alatt is van szerepe az apának, valamint ketten nyilatkozták azt, hogy már a gyermekvállalásról való döntéskor megkezdődik az apa szerepe. Érkeztek olyan válaszok is, amelyek szerint majd csak a gyerek egyéves kora után lesz fontos az apa, vagy ha az utód iskolába megy, és barátokat szerez. Akadt, aki azt írta, az apának nincs szerepe a gyermekkel kapcsolatban.

A jelenleg is zajló kutatás kérdéseit – amelyet az Apa Akadémia weboldalán érhetnek el a fiatalok – eddig félezer, 28 és 35 év közötti pár töltötte ki. Az akadémia és a Károli Gáspár Református Egyetem közös kutatásának célja, hogy választ adjon azokra a kérdésekre: hogyan képzeli el a családalapítás előtt álló generáció a szülővé válást, mitől teszik függővé a gyerekvállalás idejét és a gyermekek számát, mit gondolnak az anyaság és az apaság feladatairól; valamint hogyan látják magukat a baba születése után, mire számítanak a munka, a magánélet frontjain.

– Ezek a kérdések segítenek megismerni a mai, szülői szerep előtt álló fiatalok gondolatait – vette át a szót Dudits Anna, a kutatás másik szakembere.

A felmérést kitöltők 65 százaléka egy éven belül szeretne gyermeket vállalni, többségük nagy családra vágyik, kettő vagy annál több gyermeket terveznek. 

A háztartási munkáról válaszadóink mindössze 18 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ez csak a nők dolga, 82 százalékuk viszont közös feladatként tekint ezekre a feladatokra. A baba születése után a párok 76 százaléka mondta azt, hogy több házimunkára számítanak, kérdés, hogy vajon akkor is közösen végzik-e majd azt a friss szülők – részletezte a viselkedéselemző.

SEGÍTSÉG NÉLKÜL
A szakemberek arra is kíváncsiak, hogyan vélekednek a párok a bölcsődéről, a bébiszitter bevonásáról, a kettesben töltött időről vagy arról, hogy belefér-e, hogy a születést követő hónapokban az édesanya néhány órára elmenjen otthonról kikapcsolódni. De megkérdezték azt is, milyen változást várnak a gyermek születése utáni egy évben a szexualitást, a munkát és anyagiakat illetően.

– A család eltartásával kapcsolatban a párok úgy nyilatkoztak: 37 százalék szerint a férfié, 63 százalék szerint közös feladat. 

Ez alátámasztja azt az idealista felfogást, ami a gyermekvállalás előtt jellemző a párokra. Az otthon maradó szülő ismételt munkába állásáról is eltérően gondolkodnak a huszonévesek: egynegyedük két év után, 16 százalékuk három év után, nyolc százalékuk pedig minél korábban tervezi, hogy visszatér majd dolgozni, a válaszadók majdnem fele pedig még bizonytalan volt a döntésében – fejtette ki Dudits Anna.

A kutatás vezetői szerint a résztvevők gyakran kerültek ellentmondásba önmagukkal. – A szülőség, a nagyszülők szerepére is rákérdeztünk, hogy kinek a példáját követik majd. 

Annak ellenére, hogy a párok fele a családját jelölte meg válaszában, egy másik kérdésben már arról nyilatkoztak, hogy nem szeretnének segítséget kérni a babavárás időszakában és később, a gyermeknevelésben sem a leendő nagyszülőktől 

– ismertette Dudits Anna. 

Hozzátette, hogy az eredménynek köze lehet a hiányos tudásnak a gyermekvállalás körülményeiről és velejáróiról, illetve az idea­lisztikus elképzelésnek, hogy a párok úgy vélik, majd egyedül boldogulnak mindenben. A kérdőívnek – a válaszok mellett – van egy másik küldetése is. 

 – Szeretnénk, ha a feltett kérdések egyfajta önismereti tesztként is szolgálnának – árulta el Léder László. – Szerencsére azok közül, akik már kitöltötték a felmérést, sokan jeleztek vissza, hogy nagyon tanulságos volt számukra, hiszen számos, a későbbiek­ben akár vitás kérdéseket már most meg tudtak beszélni a partnerükkel. Elkezdődött egy olyan párbeszéd, ami építően hatott rájuk – tette hozzá.

A kérdőív eddigi eredményeit elemzi Léder László és Dudits Anna Fotó: Teknős Miklós

APADEPRESSZIÓ
A kutatásban részt vevő szakemberek arról is beszéltek, hogy szeretnének egy „szelíd görbe tükröt” tartani, és felhívni a szülőség előtt álló generáció a figyelmét, hogy az idealizált, rózsaszín mázzal bevont elképzelések helyett reálisan tekintsenek a gyermekvállalásra. Az Apaakadémia alapítója úgy véli, minél tudatosabbak a családalapítással kapcsolatban, annál kevesebb meglepetés és csalódás érheti majd őket. – Szeretnénk megelőzni a családok felbomlását, és utat mutatni, hogyan lehet a tapasztalatlanságot magabiztosságra és tudatosságra cserélni, hogyan válhatnak „elég jó” szülővé a párok – hívta fel a figyelmet Léder László.

Kiemelte: sok történetet hallanak arról, hogy az anya a négy fal közé szorul a picivel, minden teendővel magára marad, míg az apa éli tovább az életét, mintha mi sem történt volna. De ez valójában nincs így. A férfioldal valójában szenved attól, hogy nem lehet együtt a családjával.

Szavai szerint olyannyira, hogy 

a férfiak egynegyede küzd a szülés utáni depresszió szindrómájától, amely hosszú évekre is kitolódhat. 

– Sokszor hallom a pácienseimtől, hogy idegesítik, nem tudnak mit kezdeni a saját gyerekükkel. Ez azért van, mert nem tudnak kapcsolódni, nem volt meg a kellő idő és lehetőség, hogy a kicsivel valódi kontextusba lépjenek. Ezek az apák már a babavárás időszakában sem találták a helyüket, a születés után pedig végképp. Úgy érzik, kevésbé fontosak – fejtette ki.

A terapeuta szerint az apák amiatt lesznek depressziósak, mert nem tudják, hogyan vehetnének részt, egyáltalán szabad-e nekik a baba körüli teendőkben segíteni. – Hajdanán úgy tartották, hogy csak az anya képes feltétel nélkül szeretni a gyermekét, az apa pedig valami feltételhez köti azt. Ez nincs így. 

Az apává válás folyamata – a nőkhöz hasonlóan – biológiai tény: beindul a hormontermelésük, átalakul az idegrendszerük, és akkor érzik magukat ők is komfortosan, ha a baba gondozásában aktívak lehetnek, megérinthetik, időt tölthetnek vele. Ám ha mindettől megfosztják őket, az az egész család életét felbolygathatja 

– hangsúlyozta Léder László.

– A szülést követően a férfiaknak is épp olyan magas az oxitocinszintjük, mint a nőknek. A tapasztalatok és az ezzel kapcsolatos vizsgálatok is azt mutatják, ha a gyermek születése után megadjuk a lehetőséget az apáknak is, hogy kapcsolódjanak, a depresszió és a kapcsolati válság is elkerülhető – egészíti ki Dudits Anna. A viselkedéselemző szerint nemcsak a csapatmunka és a gyermekkel való erős kötelék alakul ki, ha az édesapák is aktív résztvevők, hanem a válás is elkerülhető lehet. A nemzetközi tapasztalatok szerint minél több időt töltenek a férfiak a picivel a születést követően, annál kevesebb a válás. – Az apák bevonásával elérhetjük, hogy az anyák valóban megélhessék az anyaságot – mutatott rá.

Borítókép: Hazánkban a friss házasok zöme kettő vagy több gyermeket szeretne (Fotó: 123RF)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.